Новини

МЛАДЕЖИ С НОВИ УМЕНИЯ - РISA

България в първите 20% по младежи с нови умения​​

Младежите в България подобряват уменията си и по този показател страната ни е в първите 20% от 14 държави в ЕС. Това показва проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитите (ОИСР), базирано на данни от програмата за международно оценяване на учениците РISA.

Според резултатите нивото на подобряване на уменията на българските младежи не отстъпва на това на техните връстници в Естония, Полша, Португалия и Румъния. То е високо също в Германия, Латвия, Словения. Ниска е степента на подобряване на уменията на младежите в Унгария, Чехия, Финландия, Словакия и Швеция.

България е в първите 20% и по друг показател – качеството на приобщаващото образование на възрастни хора. В нашата държава то е близко до това в Германия и Унгария.

Анализът на ОИСР показва, че младежите могат да получават и подобряват умения у дома, в училище, в общността и на работното място. Тук важна роля имат учителите, семействата, неформалните организации и работодателите.

От проучването става ясно, че уменията на хората в нашата страна не се използват адекватно според потребностите на пазара на труда. Тук сме в последните 20% заедно с Португалия. Начело на класацията по този показател e Чехия. Подобряването му е един приоритетите в бъдещата Стратегия за уменията в България.

Представителите на българските държавни институции и ОИСР ще търсят възможности и за подобряване на уменията на възрастните хора. Един от начините е чрез курсове за квалификация.

След широки дискусии, допълнителни проучвания и анализи ОИСР ще подготви доклад за оценка и препоръки за развитието на уменията в България.

 

Випуск 2022

Изпратихме Випуск 2022

Още един 12 клас прекрачи за последно вратите на любимото училище – Професионална гимназия по механоелектротехника „Н. Й. Вапцаров“ – София.

Директор, заместник-директор, учители, ученици и много приятели изпрати Випуск 2022. 12А клас, с класен ръководител Румяна Петрова, завърши учебната 2021/2022 година и предаде щафетата на следващия клас.

В двора на училището тържествено бяха посрещнати знамето на Република България – след 2 г. ограничение заради коронавируса тази година традицията бе възродена!

Отличникът на 12А – Иван, благодари от името на Випуск 2022, с прочувствено слово, като обеща да се връща в гимназията винаги, когато има възможност. И пожела успех на своите съученици на предстоящите ДЗИ – на 18 май по БЕЛ и на 20 май – по професионален предмет!

На добър час!

Випуск 2022